خبرنگاران ارزش ضایعات محصولات زراعی لرستان300 میلیارد تومان است

به گزارش شهر سرگرمی، خرم آباد - خبرنگاران - رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: 2 میلیون و 200هزار تن محصول زراعی در لرستان تولید می شود که حدود 100 هزارتن آن معادل 300 میلیارد تومان به ضایعات تبدیل می شود.

خبرنگاران ارزش ضایعات محصولات زراعی لرستان300 میلیارد تومان است

به گزارش خبرنگاران، اسفندیار حسنی مقدم شامگاه شنبه در نشست خبری مجازی درباره میزان ضایعات محصولات کشاورزی اضافه کرد: در محصولات زراعی میزان ضایعات حدود 10 درصد و در محصولات باغی و صیفی میزان ضایعات به 20 تا 30 درصد می رسد که بیشترین ضایعات در شهرستان های جنوبی مانند پلدختر است و برای مدیریت این قضیه نیاز به سردخانه و بسته بندی داریم.

سهم آب لرستان حدود نیم درصد است

وی در پاسخ به این سوال که با وجود 10 درصد روان آبهای جاری کشور در لرستان، تنها 23 درصد زمین های این استان آبی هستند،گفت: 10 تا 11 درصد آب های روان کشور در لرستان و خروجی روان آبهای استان 13 میلیارد مترمکعب است که هشت میلیارد مترمکعب آن در لرستان تولید می شود.

وی ادامه داد: حدود 185 هزار هکتار زمین های لرستان آبی و سطح زیر کشت زمین های دیم بیش از 500 هزار هکتار است ولی سهم ما از تخصیص آب در بخش کشاورزی که به عنوان یک مطالبه یک میلیارد مترمکعب است در صورتی که اگر متوسط هشت هزار مترمکعب برای یک هکتار زمین آبی در نظر بگیریم فقط زمین های آبی 1.7 میلیارد مترمکعب آب نیاز دارند و اگربخواهیم میانگین زمین های دیم را به آبی تبدیل کنیم نزدیک به 300 هزار هکتار با شیب زیر 12 درصد که قابلیت آبی شدن دارند، نیاز داریم.

وی گفت: در سال هایی که فرهنگ سدسازی درکشور وجود داشته یعنی در دهه 70 و 80 در این استان غفلت اجرا شده است.

کشت برنج در استان های غیرشمالی ممنوع

وی ادامه داد: براساس مصوبه هیات دولت بایستی کشت برنج در استان های غیرشمالی هم محدود و هم ممنوع شود در حالی که کشت محصول برنج در لرستان با متوسط عملکرد حداقل سه تن با کیلویی 25 هزار تومان یعنی یک هکتار 75 میلیون تومان درآمد ناخالص داردکه نسبت به این مصوبه معترض هستیم.

رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان اضافه کرد: در خصوص استفاده آب های زیرزمینی برای کشت برنج هر اقدامی باشد انجام می دهیم.

وی ادامه داد: براساس آمار 780 هزار هکتار سطح زیر کشت محصولات کشاورزی لرستان است که 185 هزار هکتار آن آبی و باقی دیم است و از زمین های آبی 57 هزار هکتار آن به سیستم نوین آبکمک مجهز شده است و در دولت تدبیر و امید 30 هکتار آبکمک تحت فشار با اعتبار 200 میلیارد تومان اجرا شده است و بالای 31 درصد سطح زیر کشت ما به سامانه نوین آبکمک مجهز است و نسبت به میانگین کشوری بالاتر هستیم.

برداشت یک هزار و 400 تن زعفران در لرستان

حسنی مقدم ادامه داد: براساس آخرین آمار محصول زعفران ما 420 هکتار با یکهزارو 400کیلوگرم میزان محصول برداشت شده زعفران از این سطح کشت است و برنامه کلانی برای توسعه گیاهان دارویی تدوین کرده ایم و بخشی از هزینه کاشت را در اختیار کشاورزان قرار می دهیم و تمام مسائل مربوط به آموزش و ارتقای دانش بهره برداران را آموزش خواهیم داد.

به گفته وی برای بسته بندی زعفران چندین مجوز تاسیس واحدهای بسته بندی زعفران صادر شده است و هفت فقره جواز تاسیس شده و سه برند در این زمینه وجود دارد که با توجه به کیفیت محصول زعفران نسبت به سایر نقاط کشور ما خواهان توسعه کشت زعفران در استان هستیم.

وی اضافه کرد: سهمیه کودشیمیایی لرستان 77 هزار تن کود سفید، 25 هزار تن کود فسفات و پنج هزار تن انواع کودهای پتاس است که برای کودسفید خواهان افزایش آن هستیم.

حسنی مقدم اضافه کرد: سطح زیرکشت گندم دیم در استان 200 هزار هکتار و سطح زیرکشت گندم آبی استان 50 هزار هکتار است، ما پتانسیل تولید 500 هزار تن را داریم. ما برنامه جامع جهادکشاورزی را تا سال 1405 را تدوین کرده ایم و دیدگاه مان این است که در محصول زراعی گندم دیم و آبی متوسط عملکرد در هکتار را افزایش دهیم تا منجر به افزایش تولید شود.

وی ادامه داد: سطح زیرکشت چغندرقند استان 6 هزار و 200 هکتار با 350 هزار تن میزان تولید است.

وی با بیان اینکه به ازای هر 30 هکتار زمین یک تراکتور در استان وجود دارد اضافه کرد:در خصوص ماشین های برداشت 500 دستگاه کمباین نیاز داریم.

رییس جهادکشاورزی لرستان اضافه کرد: امسال حدود 500 دستگاه تراکتور و 30 دستگاه کمباین در اختیار کشاورزان قرار گرفته است.

وی درباره مکانیزه کردن محصولات کشاورزی و کاهش اشتغال در استان نیز گفت: مکانیزه کردن محصولات کشاورزی مسبب کاهش اشتغال می شود اما فواید مکانیزاسیون منجر به افزایش تولید ، سودآوری بیشتر، افزایش بهره وری و حتی بخشی از نیروهای انسانی در سایر زمینه ها فعالیت داشته باشند بنابراین انجام و اجرای مکانیزاسیون را مثبت می دانیم. اکنون ضریب مکانیزانسیون استان 1.7 اسب بخار و به ازای هر 30 هکتار زمین یک دستگاه تراکتور وجود دارد.

جلوگیری از ساخت و ساز غیرمجاز در اراضی کشاورزی

حسنی مقدم درباره ساخت وسازهای غیرمجاز در اراضی کشاورزی نیز گفت: یکی از مسائل ما در حریم شهرها و روستاها این است که کشاورزان مبادرت به ساخت و ساز غیرمجاز می کنند که هرگونه ساخت و ساز در اراضی جرم محسوب می شود.

وی ادامه داد: کشاورزان باید قبل از تغییر اراضی حتما مجوز بگیرند و در جایی که زمین حاصلخیز از کشاورزی به مسکونی تبدیل شود. ما قاطعانه ورود کردیم و از هرگونه ساخت و ساز غیرمجاز جلوگیری می کنیم.

پرداخت 120 میلیارد تومان کمک بلاعوض در سیل 98

رییس جهادکشاورزی لرستان درباره سیل 98 نیز گفت: سیل به 2 هزار و 200 نقطه از زیرساخت های بخش کشاورزی که برآورد آن یک هزار و 400 میلیارد تومان خسارت وارد کرد.

به گفته وی سازمان جهادکشاورزی برای 31 هزار نفر کشاورز تشکیل پرونده داد که 120 میلیارد تومان کمک بلاعوض به حساب این افراد پرداخت شد.

وی شرح داد: 111 میلیارد تومان اعتبار عمرانی برای تکمیل زیرساخت های خسارت دیده نیز تا به امروز هزینه شده و 160 میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت به کشاورزان و 160 میلیارد تومان برای استمهال وام هایی که کشاورزان خسارت دیده از سیل داشتند به مدت سه سال پرداخت شد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان شرح داد: در تصویب نامه دولت در سال 98 اعتباری برای اراضی تخریب شده از سیل داده نشده که با تامین اعتبار از سوی دولت این کار هم می شود.

وی درباره طرح کاداستر نیز گفت: این طرح خیلی مهم است و عملکرد سازمان جهاد کشاورزی حدود 40 هزار هکتار در سنوات گذشته قرارداد بسته شد که 36 هزار هکتار تهیه نقشه اجرا شده است و 28 هزار هکتار جانمایی شده و با همکاری اداره کل ثبت و اسناد است در حال انجام است و تا به امروز برای این میزان 2 میلیارد تومان هزینه شده است.

حسنی مقدم با بیان اینکه اکنون 78 هزار تن گوشت مرغ ، 28 هزار تن ماهی و حدود 30 هزار تن گوشت قرمز در لرستان تولید می شود، گفت: برنامه افزایش تولید داریم تا سرانجام سال 1404 میزان ظرفیت تولید گوشت سفید 50 هزار تن ارتقا داده شود.

وی درباره میزان تولید میوه استان نیز گفت: اکنون 42 هزار هکتار سطح باغات استان است که 310 هزار تن از این سطح محصول برداشت می شود و سطح زیرکشت برنج 11 هزار هکتار که 40 هزار تن محصول برداشت می شود.

وی ادامه داد: اینکه تمام سموم و کودشیمیایی را دولتی تامین کنیم خارج از اختیار سازمان جهادکشاورزی است اما با توجه به تحریم ها برای نهاده جو، ذرت، کنجاله سویا و روغن نباتی ارز دولتی و 4200 تومانی شده و قیمت تمام شده محصول متاثر از هزینه تولید است و می توانیم با این شیوه قیمت محصول را افزایش دهیم.

وی با بیان اینکه صنعت مرغ در کشور صنعتی است که بخشی از آن به ویژه برای تامین نهاده و خوراک مرغ به خارج از کشور وابسته است ، گفت: برای هر قطعه مرغ که در طول 45 روز به وزن 2.5 کیلوگرم می رسد 3.2 ذرت و 1.5 کیلوگرم کنجاله سویا برای این وزن نیاز دارد.

وی این مشکل و برخی صنوف مرغ فروشان را برای افزایش قیمت مرغ مقصر دانست و گفت: این گرانفروشی اشت و امیدواریم برای تامین نهاده های دامی تا سرانجام سال مسئله ای نداشته باشیم. برای توزیع نهاده های دامی و نظامند کردن آن با همکاری دیگر دستگاهها سامانه رصد و پایش در سازمان را راه اندازی کرده ایم که ورودی و توزیع نهادها معین است تا انحراف آن را به حداقل برسانیم.

حسنی مقدم ادامه داد: سالانه 100 هزار تن کودشیمیایی، 25 هزار بذور اصلاح شده، یک میلیون اصله نهال و 300 هزار تن نهاده های دامی در استان توزیع می شود.

تولید در گلخانه 10 برابر فضای آزاد است

رییس جهاد کشاورزی لرستان شرح داد: یکی از ظرفیت های مدنظر ما کاشت محصولات گلخانه ای است چون میزان آب مصرفی کاهش و میزان تولید افزایش می یابد و تولید در فضای گلخانه حدود 10 برابر بیشتر و میزان مصرف آب به یک دهم کاهش می یابد.

به گفته وی اکنون 67 هکتار سطح زیر کشت انواع محصولات گلخانه ای است و به ازای هر هکتار گلخانه 14 نفر شغل ایجاد می شود در برنامه 1404 وزارت جهاد کشاورزی باید سه درصد گلخانه ها در لرستان باشد که عدد سطح زیر کشت ما به یکهزار و 800هکتار می رسد.

حسنی مقدم اضافه کرد: البته این میزان سطح کشت گلخانه ما رضایت بخش نیست و تقریبا در شرکت شهرک های کشاورزی 274 هکتار سطح زیر کشت گلخانه ها تدوین شده است که قابل واگذاری به سرمایه گذاران بخش خصوصی است.

وی با بیان اینکه 12 هزار تن سبزی وصیفی از محصولات گلخانه ای برداشت می شود، گفت: 260 تن انواع گیاهان دارویی و 3.3 میلیون شاخه گل بریده تولید می شود که بخشی از این محصول به کشور روسیه و حاشیه خلیج فارس صادر می شود.

حسنی مقدم تاکید کرد: با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی استان، لرستان از نظر کشت گیاهان دارویی از بی نظیر ترین مناطق کشور و جان محسوب می شود و تنوع گیاهی بسیار زیادی را در این سرزمین دارا هستیم و در حدود سه هزار و 300 هکتار انواع گیاهان دارویی در استان لرستان مورد کشت قرار گرفته است که 14 هزار تن از این سطح در حال برداشت است.

وی ادامه داد: ستادی تحت عنوان ستاد گیاهان دارویی تشکیل داده ایم که خروجی آن منجر به تدوین برنامه 10ساله ای برای توسعه گیاهان دارویی در استان شده است و در صورت تحقق آن سطح زیرکشت گیاهان دارویی 18هزار هکتار افزایش خواهد یافت و 45 هزار شغل مستقیم و غیر مستقیم ایجاد خواهد شد.

رییس سازمان جهادکشاورزی لرستان گفت: در این زمینه به گیاهان موسیر، گل محمدی و زعفران از اولویت های ما در این زمینه هستند و امیدوارم این برنامه با توجه به پیگیری های لازم در خصوص تامین اعتبار آن از سال آینده شروع شود

ظرفیت سردخانه های لرستان 20 هزار تن است

وی درباره صنعت بسته بندی میوه جات نیز گفت: برای محصولاتی که زمینه نگهداری دارند باید اقدامات جدی تر انجام شود، اکنون ظرفیت سردخانه های استان 20 هزار تن در است و پنج هزار تن ظرفیت جدید تا سرانجام سال به آن اضافه خواهیم کرد.

رییس سازمان جهادکشاورزی لرستان گفت: در زمینه صنایع تبدیلی، تکمیلی، بسته بندی و فرآوری جای کار زیادی وجود دارد اما میزان مجوزهای صادر شده 700 مجوز برای سرمایه گذاران این حوزه است که 180 طرح آن به بهره برداری رسیده و 2 هزار نفر مشغول به کارهستند که با این اقدام 600 تن از محصولات تولید شده در لرستان وارد فاز صنایع تبدیل می شوند.

وی درباره باغات انار سیاب کوهدشت نیز گفت: اکنون انار سیاب با برندی تحت عنوان یاقوت سرخ سیاب به فروش می رسد و یک کارخانه تولید و فرآوری انار در منطقه احداث شده که پنج فقره جواز سردخانه دارد.

حسنی مقدم اضافه کرد: در اراضی ملی که طرح طوبی بر روی آنها اجرا می شود، سند زمین به نام کشاورز صادر نمی شود اما برگه واگذاری این زمین توسط اداره کل منابع طبیعی به عنوان متولی اراضی منابع ملی که جزء اموال عمومی محسوب می شوند در اختیار آن کشاورز و بهره بردار قرار می گیرد با یک پرداخت بهره مالکانه جزیی که از کشت و درآمد آن زمین یا باغ حاصل می شود.

وجود کشاورزی معیشتی و خرده مالکی در لرستان

رییس سازمان جهادکشاورزی لرستان اضافه کرد: با توجه به متوسط سرانه مالکیت در استان لرستان، کشاورزی معیشتی و خرده مالکی را شاهد هستیم و شاید یکی از موانع توسعه کشاورزی استان همین نکته باشد، متوسط اراضی آبی کشاورزان ما حدو 1.5 هکتار و متوسط اراضی کشاورزی دیم استان در حدود پنج هکتار به عنوان سرانه مالکیت هر کشاورز است.

وی گفت: برنامه ای تحت عنوان طرح جامع اطلاعات کشاورزی استان(سیاک) را داریم تمامی قطعات کشاورزی در حال مشاعی شدن هستند که متوسط قطعات ما به شکل کلی هفت دهم هکتار است اراضی ما بسیار خرد هستند و قطعات درشت و یکپارچه بالای 100هکتار کمتر دیده می شودو لذا برنامه خاصی در این زمینه نمی توانیم داشته باشیم و اما یکپارچه سازی اراضی از اولویت های کاری ما است و این مهم به سطح زیر کشت اضافه می کند.

وی ادامه داد: یکی از ظرفیت هایی که در استان لرستان وجود دارد به سبب شرایط اقلیمی و اکولوژی و محیطی استان لرستان، در 70 تا80 درصد استان کوهپایه ها قرار دارند و در حدود20 تا 30 درصد را دشت ها تشکیل می دهند و از اراضی کوهپایه ای که قابل کشت هستند برآورد ما این است که شاید بالای 200 هزار هکتار را شامل شوند. در برنامه های اقتصاد مقاومتی برای لرستان در گام اول 60هزارباغ دیم طی برنامه پنج ساله در نظر گرفتند که پس از اصلاح این عدد به 12 هزار هکتار کاهش یافت

حسنی مقدم اضافه کرد: در سال 96 بحث توسعه اراضی باغات شیب دار در استان شروع شده است و تا کنون نیز حدود7 هزار هکتار باغ در اراضی شیب دار احداث شده است که 4 هزار هکتار آن توسط مدیریت باغبانی و 3 هزار هکتار نیز بصورت باغات دیم یا جنگلداری مالی توسط اداره کل منابع طبیعی احداث شده است.

رتبه دوم سطح زیر کشت جو در لرستان

وی اضافه کرد: استان لرستان رتبه دوم سطح زیرکشت تولید جو کشور را به خود اختصاص داده است که در حدود 127 هزار هکتار برنامه کشت این محصول است که در واقع 150هزار تن محصول از آن برداشت شود و البته نیاز ما مقداری بیش از این است. در کل کشور قریب به 300 هزار تن محصول دامی مورد نیاز برای صنعت دامپروری از خارج کشور واردمی شود که 140هزارتن ذرت، 80هزار تن سویا، 60هزار تن جو و 20هزار تن سبوس بین دامداران ما توزیع می شود.

رییس سازمان جهادکشاورزی لرستان اضافه کرد: با توجه به شرایط آب و هوایی لرستان و توجه به اینکه کشت ذرت از کشت های آب بر محسوب می شود شاید کار خاصی نتوانیم انجام دهیم اما در زمینه محصول جو هم باید سطح زیر کشت و هم تولید را افزایش دهیم و نیز برای سال آینده ذخیره سازی از محل تولیدات استان را در دستور کار داشته باشیم.

فضای انبار لرستان مطلوب است

حسنی مقدم اضافه کرد: در زمینه فضای انباری در استان لرستان نسبت به سایر نقاط کشور در شرایط مناسبی به سر می بریم و اما در زمینه فضای سردخانه ای با مشکل روبرو ایم لذا بخشی از سهمیه نهادهای دامی در انبارهای استان لرستان ذخیره می شود و تا صدور حواله ای که توسط شرکت پشتیبانی امور دام کشور صورت می گیرد، سهم استان مورد نظر از انبارهای لرستان منتقل می شود که یکی از این استان ها، اصفهان است. در زمینه ظرفیت های سرخانه اما به عنوان مثال بخشی از ذخیره مرغ منجمد ما در استان های مجاور ذخیره می شود.

وی در ادامه شرح داد: در حدود 2.9 میلیون تن حجم محصولات کشاورزی ما است و 155هزار بهره بردار، 200هزار نفر شاغل و حدود 7هزار میلیارد تومان گردش مالی این بخش است. شاید بتوان گفت که مهم ترین بخش تولید استان بخش کشاورزی و دامپروری است و در این شرایط تحریم با رشد بخش کشاورزی روبرو هستیم. در حدود 85درصد نیازهای غذایی مردم در کشور توسط بخش کشاورزی تامین می شود.

ظرفیت بالای لرستان در بسته بندی حبوبات

رییس سازمان جهادکشاورزی لرستان گفت: در زمینه بسته بندی حبوبات دیم و آبی استان لرستان دارای ظرفیت های بسیار بالایی است.

به گفته وی برای تسهیل گری در بخش سرمایه گذاری علاوه صدور مجوز، توسط بانک های عامل، تسهیلات لازم را در اختیار سرمایه گذاران قرار خواهیم داد. در زمینه بسته بندی حبوبات تا کنون 35 مجوز در استان قادر شده است که 9 مورد آن به بهره برداری رسیده اند و ظرفیت جذب 20 هزار تن حبوبات را دارند و میزان تولید حبوبات در استان لرستان به بالای 120 هزار تن می رسد.

لرستان سرانجامه صادراتی ندارد

وی در ادامه با بیان اینکه استان سرانجامه صادراتی ندارد، گفت: نداشتن سرانجامه جزء مطالبات ماست و پیگیر هستیم اگر سرمایه گذار باشد و امکان احداث آن وجود داشته باشد آن را پیگیری خواهیم کرد فعلا کار خاصی در این زمینه انجام نشده است.

وی همچنین درباره اشتغال زنان روستایی نیز گفت: در زمینه اشتغال زنان روستایی اقدامات خوبی اجرا شده است و با یک صندوق بین المللی نیز همکاری می کنیم که این صندوق برای زنان روستایی که از کرونا آسیب دیده اند تسهیلات خوبی در نظر دارد.

وی گفت: 121نفر به عنوان نیروی شرکتی در مجموعه جهاد کشاورزی مشغول بکار هستند که با مسائلی از جمله پرداختی ها روبرو هستند و تلاش این است که برای سال آینده این مسائل با همکاری مدیریت برنامه ریزی استان برطرف شود.

وی درباره کشاورزان خسارت دیده از کرونا نیز گفت: مرغداری ها، پرورش دهندگان آبزیان برای 176 نفر پرونده تشکیل شد که 154 نفر توسط بانک های عامل تایید شد و 50 نفر از بهره برداران خسارت دیده از کرونا مبلغ 2 میلیارد و 300 میلیون تومان تسهیلات پرداخت شد.

منبع: ایرنا
انتشار: 3 اسفند 1399 بروزرسانی: 3 اسفند 1399 گردآورنده: fun30t1.ir شناسه مطلب: 1401

به "خبرنگاران ارزش ضایعات محصولات زراعی لرستان300 میلیارد تومان است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران ارزش ضایعات محصولات زراعی لرستان300 میلیارد تومان است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید