شواهدی از استقرار دوره نوسنگی در گنج دره شناسایی شد
به گزارش شهر سرگرمی، در پی کاوش ها در تپه گنج دره، شواهدی از استقراری کوتاه مدت در اطراف این تپه کشف شد که به نظر می رسد مربوط به دوره نوسنگی بی سفال و جدیدتر از استقرار موجود در خود تپه باشد.
حجت دارابی سرپرست فصل اول کاوش لایه نگاری و مشخص عرصه و حریم تپه گنج دره هرسین در کرمانشاه گفت:
این کاوش متکی بر ایجاد یک برش لایه نگاری در بالای تپه و همجوار با محل کاوشهای قبلی فیلیپ اسمیت کانادایی با هدف بازنگری تاریخ استقرار محوطه و کسب اطلاعاتی از آغاز کشاورزی و دامپروری در زاگرس مرکزی انجام شد.
دارابی اضافه نمود که ادامه کاوش ها منجر به شناسایی و ثبت بقایای معماری از خشت و چینه شد.
وی گفت که در بخش زیرین برش لایه نگاری ضمن کشف بقایای فضاهای معماری با قطعات شاخ و جمجمه حیوانات در داخل آنها کاوش با هدف مطالعه آغاز استقرار در محوطه انجام شد و در همین حال لایه نگاری در تپه گنج دره اتمام نیافته است.
این باستان شناس گفت:
نکته قابل توجه در کاوش گنج دره، شناسایی شواهدی از استقراری کوتاه مدت در پیرامون تپه بود که به نظر می رسد مربوط به دوره نوسنگی بی سفال و جدیدتر از استقرار موجود در خود تپه باشد.
وی در ادامه از ایجاد یک گمانه در پناهگاه مجاور تپه تا عمق حدود 2 متری برای دستیابی به شواهدی احتمالی از دوره های قدیم تر از گنج دره نیز اطلاع داد که ظاهرا حاوی بقایای دوران پارینه سنگی است.
براساس تفاهم نامه مشترک بین دانشگاه رازی، دانشگاه کپنهاگ و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، طرح بازنگری لایه نگاری تپه گنجدره هرسین و بعلاوه مشخص عرصه آن به سرپرستی دکتر حجت دارابی و دکتر توبیاس ریشتر انجام یافت. مجوز فصل اول کاوش لایه نگاری و مشخص عرصه و حریم گنج دره هرسین به وسیله ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادر شده بود.
تپه گنج دره مربوط به دوره نوسنگی است و در شهرستان هرسین، روستای قیسوند واقع شده و در تاریخ 5 آذر 1380 با شماره ثبت 4394 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. تا پیش از کشف گوبکلی تپه در کردستان ترکیه و نیز تپه شیخی آباد در روستای کردویج در دینور، از گنج دره به عنوان کهن ترین سکونتگاه انسان یاد می شد.
این تپه در کنار جاده اصلی هرسین به کرمانشاه و در فاصله 7 کیلومتری از شهر هرسین قرار گرفته است.
منبع: کجارو / خبرگزاری مهر