دلایل اصلی سرفه های مداوم چیست؟
به گزارش شهر سرگرمی، فوق تخصص بیماری های ریه و مجاری تنفسی، درباره دلیل سرفه هایی که چند هفته طول می کشد، نکاتی را شرح داد.
به گزارش مهر، مصطفی قانعی، در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما، در پاسخ به این سوال که سرفه های طول کشنده، چه نوع سرفه هایی هستند، گفت: سرفه هایی که بیش از سه هفته طول کشیده باشند را، سرفه های طول کشنده می نامیم، سرفه هایی که متعاقب بیماری های ویروسی رخ می دهند، معمولاً در انتها هفته اول بیماری، آرام می شوند، اگر سرفه ها بیش از این مدت طول بکشند قاعدتاً به بیماری اولیه ارتباط ندارند، ماندگاری سرفه در ادامه بیماری های ویروسی، از نظر علمی بی معناست.
وی در پاسخ به این سوال که آیا دارو های ضد سرفه جزو درمان های سرفه های طول کشنده هستند، افزود: در سرفه های طول کشنده، هرگز داروی ضد سرفه تجویز نمی گردد، زیرا این سرفه، علامت و نشانه ای از بیماری است، اگر سرفه ها را سرکوب کنیم، بیماری اصلی شناسایی نمی گردد.
قانعی از سه علت سرفه های طول کشنده نام برد و با عنوان این مطلب اولین علت، برگشت اسید معده یا رفلاکس است، گفت: در گلو، نای و پرده دیافراگم گیرنده های قرار گرفته است که برای ایجاد سرفه، حتماً احتیاج به تحریک شدن این گیرنده ها است، بنابراین برای ایجاد سرفه، حتماً باید دریچه معده، گلو و مجرای هوا تحریک شوند.
وی ادامه داد: یکی از نشانه های اصلی رفلاکس این است که افراد مدام صدایشان را صاف می نمایند، این افراد احساس می نمایند، خلط ناحیه بالای گلو دارند.
قانعی به این افراد توصیه کرد: هرگز به میزان ای غذا نخورید که قسمت فوندوس معده پر باشد. بعلاوه، از خوردن شام سنگین قبل از خواب پرهیز نمایند؛ زیرا طبق قانون جاذبه محتویات معده به حلق و گلو باز می گردند که باعث سوزش حلق و گلو، و بعلاوه سرفه می گردد.
این متخصص ریه، به چند علامت ساده برای تشخیص رفلاکس معده اشاره نمود و افزود: افرادی که مدام احساس می نمایند، غذا به گلویشان می پرد، بوی بد دهان دارند، مدام صدایشان را صاف می نمایند و افرادی که هنگام بیدار شدن از خواب، خلط چسبنده به حلق دارند و بعلاوه صدایشان موقع برخواستن از خواب، دو رگه است.
وی گفت: یکی از عادت های بد افراد مبتلا به رفلاکس این است که مدام از مایعات و چای داغ، برای صاف شدن صدایشان استفاده می نمایند که متأسفانه با ترشح بیشتر اسید معده، وضع بدتر می گردد.
قانعی، از عادت هایی مانند خوردن آب و نوشابه در میانه غذا و بعلاوه مصرف قهوه و نسکافه، که باعث شل شدن دریچه معده به مری می گردد، نام برد و با تأکید بر ترک این عادات، داشتن سبک زندگی سالم را به این افراد توصیه کرد.
استاد دانشگاه بقیه الله افزود: 3 عامل رفلاکس، سینوزیت چرکی و آسم درمان نشده، از عوامل سرفه های طول کشنده محسوب می شوند؛ بنابراین باید از ابتدای زنجیره، با درمان رفلاکس شروع کنیم. در صورت درمان تک تک این بیماری ها، اگر این سرفه ها بیش از 4 هفته طول بکشند، انجام سی تی اسکن و در مرحله بعد، برونکوسکوپی، توصیه می گردد.
وی یادآور شد: قبل از آنالیز این بیماری ها به هیچ وجه درمان سرفه را توصیه نمی کنیم.
قانعی گفت: حدود 50 درصد از سرفه ها، دو علامتی هستند و 25 درصد صرفه ها نیز سه علامتی اند.
وی خاطر نشان کرد: اگر رفلاکس را کنترل نکنیم، ریه ها و سینوس ها نیز درگیر می شوند.
قانعی در پاسخ به این سوال که اگر فردی به هیچکدام از این بیماری ها مبتلا نباشد و پس از گذشت سه هفته نیز سرفه ها درمان نگردد، چه باید کرد، گفت: ابتدا احتیاج به گرفتن عکس ساده ریه است تا وجود ضایعه در ریه مورد آنالیز قرار گیرد، اگر به جواب نرسیم، سی تی اسکن انجام می گردد و در صورت عدم تشخیص و در مرحله آخر، برونکوسکوپی انجام می گیرد.
وی تاکید نمود: هم رفلاکس و هم آسم با درد سینه همراه هستند، برای افتراق این درد ها با درد قلبی، توجه داشته باشید که درد قلبی با حرکت بیشتر می گردد و با استراحت کمتر می گردد. در این بین، اگر فرد مبتلا به سرفه طول کشنده، تنگی نفس همراه با خس خس شبانه داشته باشد، باید به بیماری آسم مشکوک شویم.
منبع: فرارو